Obecnie szacuje się, że ponad miliard ludzi na całym świecie cierpi na niedobór witaminy D. Polskie publikacje wskazują, że może to dotyczyć nawet 90 % Polaków. Mimo, że od kilku lat bardzo dużo mówi się o witaminie D, wciąż duża część osób nie wie, lub ma wątpliwości dotyczące konieczności suplementacji, a także doboru odpowiedniej dawki. Ze względu na obserwowane poważne skutki niedoboru witaminy D m.in krzywicę u dzieci, osteomalacja (niedostateczna mineralizacja kości) i osteoporozę u osób dorosłych, zwiększoną zachorowalność na nowotwory różnego typu, cukrzycę typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane oraz schizofrenię – zadbanie o właściwy poziom witaminy D wydaje się być kluczowym dla naszego zdrowia.
Dlaczego mamy niedobory?
Niedobory witaminy D wynikają ze zbyt małej syntezy w skórze oraz niewielkiej jej zawartości w produktach spożywczych. Dodatkowo poprzez zmianę naszego charakteru pracy i stylu życia, obecnie większość czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, stąd nie mamy szans na ekspozycję skóry na słońce. Dlatego nawet w okresie letnim spora część osób ma niedobory witaminy D.
ZAWARTOŚĆ WITAMINY D W POLSKICH PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH
PRODUKT | ZAWARTOŚĆ WITAMINY D |
węgorz świeży | 1200 j.m./100 g |
śledź marynowany | 480 j.m./100 g |
śledź w oleju | 808 j.m./100 g |
dorsz świeży | 40 j.m./100 g |
gotowany/pieczony łosoś | 540 j.m./100 g |
gotowana/pieczona makrela | 152 j.m./100 g |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 j.m./100 g |
żółtko jajka | 54 j.m./żółtko |
ser żółty | 7,6–28 j.m./100 g |
mleko krowie | 0,4–1,2 j.m./100 ml |
Synteza w skórze pod
wpływem promieniowania UVB – ekspozycja ramion i nóg przez 15 minut na pełnym słońcu latem | 2000-4000 j.m. |
Czynniki wpływające na syntezę witaminy D
Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na nasilenie syntezy witamy D w organizmie jest szerokość geograficzna, pora roku oraz pora dnia. W okresie zimy w naszej szerokości geograficznej natężenie promieniowania uniemożliwia osiągnięcie wartości niezbędnej do wytworzenia witamy D w skórze. Jej synteza jest najbardziej aktywna między godziną 10 a 15 w okresie letnim. Ponadto w miarę starzenia się organizmu efektywność istotne się zmniejsza- nawet o 75 % u osób powyżej 70 roku życia. Kolejnym problemem jest fakt, że dużą popularnością cieszą się filtry przeciwsłoneczne, które stosuje się, aby zapobiec oparzeniom słonecznym i rozwojowi nowotworu skóry. Podczas, gdy już zastosowanie preparatu z filtrem SPF 8 ogranicza syntezę cholekalcyferolu aż o 95 %.
Główne przyczyny niedoborów
- Niedostateczna synteza skórna z powodu położenia geograficznego Polski
- Stałe przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach
- Otyłość – witamina D gromadzi się w tkance tłuszczowej, co powoduje zmniejszenie jej stężenia w surowicy
- Częste używanie filtrów przeciwsłonecznych
- Utrudniona synteza skórna w podeszłym wieku
- Leki stosowane w epilepsji, choroby nerek i marskość wątroby
- Zaburzenia wchłaniania
- Dieta wegetariańska i wegańska
- Zaburzenia genetyczne
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D
Wskaźnikiem poziomu witamy D w organizmie jest 25- hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] i na jego podstawie możemy stwierdzić, czy ilość witamy D jest wystarczająca w naszym organizmie. Dlatego, aby ustalić odpowiednią indywidualną dawkę witaminy D niezbędne jest zbadania jej poziomu. Jeszcze do nie dawna jako optymalne stężeń 25 (OH) D3 wskazywano wartość 20 ng/ml. Natomiast aktualnie uważa się, stężenie powinno wynosić 40 ng/ml lub więcej.
Stężenie 25(OH)D ng/ml | Terminologia |
Do 9 | Ciężki niedobór |
10-20 | Niedobór |
21-30 | Poziom suboptymalny |
31-80 | Poziom zalecany |
81-100 | Poziom wysoki, tolerowany przez organizm |
Powyżej 100 | Poziom zbyt wysoki, wskazane przerwanie suplementacji |
Powyżej 200 | Stężenie toksyczne |
Grupy ryzyka niedoboru witaminy D – wskazania do oznaczenia 25 (OH)D w surowicy
Wiele jednostek chorobowych ma dodatkowy wpływ na zwiększony niedobór witaminy D. Poniżej lista, która wskazuje kiedy jest wskazane zbadanie poziomu witaminy D w surowicy ze względu na duże ryzyko występowania niedoborów.
Grupy zaburzeń | Przykładowe rozpoznania |
Zaburzenia narządów ruchu | Krzywica, osteomalacja, osteoporoza, bóle kostne, deformacje kostne, wady postawy, nawracające złamania niskoenergetyczne, jałowe martwice kości |
Zaburzenia gospodarki wapniowo–fosforanowe | Zaburzenia kalcemii, kalciurii, fosfatemii, fosfaturii, hipofosfatazja i hiperfosfatazja |
Przewlekłe leczenie niektórymi lekami | Przewlekła kortykosteroidoterapia, leczenie ketokonazolem, lekami antyretrowirusowymi i przeciwdrgawkowymi |
Zaburzenia trawienia i wchłaniania | Zespoły zaburzeń trawienia i wchłaniania, mukowiscydoza, przewlekłe choroby zapalne jelit |
Choroby wątroby | Niewydolność wątroby, cholestaza, stan po przeszczepie wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD |
Choroby nerek | Niewydolność nerek, stan po przeszczepie nerki, kamica nerkowa, nefrokalcynoza |
Choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego | Nadczynność i niedoczynność przytarczyc, nadczynność i niedoczynność tarczycy, cukrzyca typu 1, somatotropinowa niedoczynność przysadki, anoreksja nervosa, autoimmunizacyjne zespoły wielogruczołowe |
Zaburzenia rozwoju somatycznego | Niskorosłość, wysokorosłość, otyłość, kacheksja |
Opóźnienie rozwojowe | Opóźnienie rozwoju psychoruchowego, upośledzenie umysłowe |
Choroby układu nerwowego | Mózgowe porażenie dziecięce, przewlekłe unieruchomienie, stwardnienie rozsiane, autyzm, padaczka, drgawki o nieustalonej etiologii, miopatia, dystrofia mięśniowa |
Choroby alergiczne | Astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry |
Choroby autoimmunizacyjne | Kolagenozy, reumatoidalne zapalenie stawów, autoimmunizacyjne choroby skóry, cukrzyca typu 1, choroba Hashimoto |
Zaburzenia odporności | Nawracające infekcje układu oddechowego, nawracające i przewlekłe stany zapalne w innych lokalizacjach |
Choroby nowotworowe | Choroby nowotworowe krwi, układu chłonnego i innych narządów, guzy nowotworowe i stan po leczeniu nowotworów |
Choroby układu krążenia | Nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca |
Choroby metaboliczne | Cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, otyłość, zespół metaboliczny |
Zalecane dawki profilaktyczne
Dawkowanie profilaktyczne uzależnione jest od wieku, masy ciała, pory roku, diety oraz trybu życia. Największe zapotrzebowanie mają osoby otyłe w każdej grupie wiekowej oraz seniorzy po 75 roku życia. Natomiast aktualnie podaż jednorazowych dawek uderzeniowych witaminy D w warunkach polskich nie jest zalecana. Poniżej aktualne wytyczne dla różnych grup wiekowych określone populacji polskiej.
Grupa wiekowa | Dawka witaminy D3 na dobę |
Wcześniaki, urodzone do 32 t.c. | 800 IU |
Wcześniaki, urodzone między 33-36 t.c. | 400 IU |
Noworodki | 400 IU |
Niemowlęta | Do 6 m-s 400 IU, 6-12 m-s 400-600 IU |
Dzieci (1-10 lat) | 600-1000 IU |
Dzieci (1-10 lat) z otyłością | 1600-4000 IU |
Młodzież (11-18 lat) | 800-2000 IU |
Młodzież (11-18) lat z otyłością | 1600-4000 IU |
Dorośli (19-65 lat) | 800-2000 IU |
Dorośli (19-65 lat) z otyłością | 1600-4000 IU |
Seniorzy 65-75 lat | 800-2000 IU |
Seniorzy 65-75 lat z otyłością | 1600-4000 IU |
Seniorzy (>75 lat) | 2000-4000 IU |
Seniorzy (>75 lat) z otyłością | 4000-8000 IU |
Ciąża i laktacja | 2000 IU |
Na podstawie: Rusińska A, Płudowski P, Walczak M i wsp. Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland – Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies – 2018 Update. Front Endocrinol 2018;9:246. DOI: 10.3389/fendo.2018.00246
Zalecane dawki witaminy D w leczeniu niedoboru na podstawie badania poziomu 25(OH)D w surowicy
W przypadku oznaczenia poziomu 25(OH)D i stwierdzenia niedoboru zalecane dawki są wyższe i dla osób dorosłych maksymalna dawka dobowa wynosi do 10 000 IU na dobę. Po dwóch miesiącach suplementacji należy ponownie zbadać poziom witaminy D.
Grupa wiekowa | Dawka witaminy D3 na dobę |
<1 miesiąca życia | 1000 IU |
1-12 miesiąc życia | 1000-3000 IU |
2-19 lat | 3000-5000 IU |
>19 lat | 7000-10 000 IU |
Płudowski P, Karczmarewicz E, Bayer M, Carter G, Chlebna-Sokół D i wsp. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe – recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynol Pol 2013;64(4):319–327
W terapii spersonalizowanej pacjentów dorosłych można rozważyć wykorzystanie wzoru, który pozwala na obliczenie dawki całkowitej. Następnie obliczoną w ten sposób dawkę należy podzielić na dawki codzienne lub tygodniowe, rozkładając leczenie na 2-3 miesiące.
CAŁKOWITA DAWKA TERAPII (IU) = 40 x (75 – stężenie 25(OH)D nmol/l* w surowicy pacjenta) x masa ciała (kg)
* przeliczanie jednostek stężenia 25(OH)D: nmol/l x 0.40 = ng/ml (ng/ml = ug/l); ng/ml x 2.50 = nmol/l
Niezbędna suplementacja
Niedobór witaminy D jest powszechny w populacji polskiej, a postępująca zmiana trybu życia i niska podaż witaminy D w diecie pogłębiają ten problem Niezależnie od wieku, niedobór witaminy D jest wiązany ze znacznym wzrostem ryzyka rozwoju wielu chorób oraz wielu negatywnych skutków zdrowotnych. Dlatego właściwy poziom jej poziom jest warunkiem zachowania zdrowia, a badanie jej poziomu powinno być standardem profilaktyki zdrowia. W okresie od października do kwietnia suplementacja profilaktyczna w każdej grupie wiekowej jest obowiązkowa, a w okresie letnim po zbadaniu poziomu i stwierdzeniu niedoboru. Na podstawie poziomu należy dobrać odpowiednią dawkę. Następnie po dwóch miesiącach wskazane jest powtórne oznaczenie, aby sprawdzić, czy dawka jaką stosujemy jest odpowiednia czy należy ją zmienić na wyższą lub niższą.
Bibliografia:
- A. Rusińska, P. Płudowki, M. Walczak i wsp. ; ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D –NOWELIZACJA 2018r.; „POSTĘPY NEONATOLOGII” 2018;24(1)
- Z. Bartoszewicz, A. Kondarcka i wsp.; Czy umiemy wiarygodnie mierzyć stężenia klinicznie ważnych metabolitów witaminy D? Problemy i ich konsekwencje; „Endokrynologia Polska”; Tom/Volume 64; Zeszyt edukacyjny II/Education supplement II/2013
- C. Tukaj; Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia; ” Postepy Hig Med Dosw.” (online), 2008; 62: 502-510