Obecnie na półkach sklepowych możemy znaleźć produkty, które w przypadku powszechnego spożycia powodują wyraźne problemy zdrowotne. Niestety, nie możemy liczyć na to, że którakolwiek instytucja państwowa ochroni nas nie dopuszczając produkty zawierające szkodliwe substancje. Musimy sami czytać etykiety- bez tego możemy codziennie wzbogacać naszą dietę w masę substancji, które wpływają negatywnie na nasz organizm. Poniżej przedstawiam produkty, których szczególnie należy się wystrzegać, jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem.
Margaryny miękkie i twarde
Kto czytał mój wpis o maśle, wie o co chodzi, resztę osób zachęcam do przeczytania. https://ewajakubiec.pl/maslo-vs-margaryna/
Drożdżówki i ciasta pochodzące z dużych piekarni, cukierni i sklepów wielkopowierzchniowych.
Zawierają najtańszy tłuszcz, czyli margarynę i masę sztucznych dodatków. Przykład poniżej :
Źródło: https://www.facebook.com/pg/Zdrowiej-na-co-dzień
Chleb w folii.
W takim chlebie bardzo szybko rozwija się pleśń. I niestety zanim ją zobaczymy w postaci plam na chlebie, ona już będzie tam dużo wcześniej. Pleśń wytwarza bardzo groźne dla naszego zdrowia rakotwórcze mykotoksyny.
P.S. Najlepszym sposobem na przechowywanie chleba po zakupie jest trzymanie go w lnianym woreczku.
Kostki rosołowe
Pod postacią tych kosteczek kryje się sól, tłuszcze trans, substancje wzmacniające smak i zapach.
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie własnych kostek. Jest to bardzo proste i nie wymaga nakładu pracy. Wystarczy ugotowany rosół przelać do foremek na kostki lodu i zamrozić.
Maggi
Kiedyś podstawą tej przyprawy był wyciąg z lubczyku ogrodowego. Obecnie został zastąpiony niezwykle szkodliwym glutaminianem sodowym z dodatkiem soli, octu i cukru.
Zauważyłam u wielu osób wielką miłość do tego produktu. Sama kiedyś jej używałam, ale zrezygnowanie z niej było dla mnie bardzo proste. Zamiast maggi używam soli ziołowej. Zachęcam do pozbycia się maggi z domu, poczujecie prawdziwy smak potraw.
Puszkowane produkty
Do produkcji metalowych puszek stosuje się substancję bisfenol A (BPA). Jest to chemiczny związek organiczny z grupy fenoli. W niektórych krajach uznany jest za substancje niebezpieczną, np. Kanadzie. Jedne z pierwszych badań dotyczących poziomu bisfenolu A w organizmach osób spożywających jedzenie z puszki wykazały, że wystarczy przez 5 kolejnych dni jeść zupę z puszki, by poziom BPA zwiększył się o 1200 proc. Udowodniono, że BPA jest odpowiedzialny za zaburzenia endokrynologiczne, takie jak:
- niepłodność (obu płci),
- przedwczesne dojrzewanie,
- nowotwory hormonozależne (rak piersi, gruczołu krokowego)
- zaburzenia metaboliczne (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie)
- zespół policystycznych jajników.
Przykłady zamienników:
Groszek w puszcze-> groszek mrożony
Przecier pomidorowy w puszce-> Przecier w szklanej butelce
Sól kuchenna
Zawiera antyzbrylacz:
- żelazocyjanek potasu (E536)
- żelazocyjanek sodu (E535)
- żelazocyjanek wapnia (E538).
Pod wpływem silnych kwasów (także soku żołądkowego) oraz po podgrzaniu do temperatury 100 stopni Celsjusza może wydzielić się trujący cyjanowodór !
Kupuję sól bez antyzbrylaczy, konkretnie sól kłodawską.
Serki topione
Są bogate w dodatki takie jak:
- Konserwanty
- Emulgatory
- Utwardzone tłuszcze roślinne
Chipsy
Co kryję się w chipsach ?
- Ziemniaki- często chipsy robione są z tzw. pulpy ziemniaczanej, a nie z prawdziwych ziemniaków
- Olej- zazwyczaj jest to olej słonecznikowy, który jest nieodporny na wysoką temperaturę, dlatego podczas smażenia powstają bardzo szkodliwe tłuszcze trans.
- Sól- jest jej ogromna ilość. Już 100 g chipsów pokrywa 40 % zapotrzebowania na chlorek sodu.
- Akrylamid- ten związek powstaje podczas poddawania produktów bogatych w skrobię bardzo wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia.
Liczne badania naukowe wykazały, że akrylamid działa neurotoksycznie, natomiast wpływ tego związku na proces nowotworzenia wykazano jedynie w badaniach na zwierzętach. Odnotowano mianowicie wzrost ryzyka zachorowania m.in. na nowotwór tarczycy, nadnerczy, sutka i macicy.
Uwaga ! Jest go również bardzo dużo w popularnych płatkach kukurydzianych, frytkach, krakersach, prażynkach, pieczywie chrupkim i kawie zbożowej.
Chińskie zupki
Jest to chemiczna mieszanka zawierająca mnóstwo soli, glutaminianu sodowego, tłuszczów trans, syntetycznych barwników i aromatów.