10 rzeczy, których nie kupuję, czyli produkty, które mają realnie negatywny wpływ na zdrowie

Obecnie na półkach sklepowych możemy znaleźć produkty, które w przypadku powszechnego spożycia powodują wyraźne problemy zdrowotne. Niestety, nie możemy liczyć na to, że którakolwiek instytucja państwowa ochroni nas nie dopuszczając produkty zawierające szkodliwe substancje. Musimy sami czytać etykiety- bez tego możemy codziennie wzbogacać naszą dietę w masę substancji, które wpływają negatywnie na nasz organizm. Poniżej przedstawiam produkty, których szczególnie należy się wystrzegać, jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Margaryny miękkie i twarde

Kto czytał mój wpis o maśle, wie o co chodzi, resztę osób zachęcam do przeczytania. https://ewajakubiec.pl/maslo-vs-margaryna/

Drożdżówki i ciasta pochodzące z dużych piekarni, cukierni i sklepów wielkopowierzchniowych.

Zawierają najtańszy tłuszcz, czyli margarynę i masę sztucznych dodatków. Przykład poniżej :

Źródło: https://www.facebook.com/pg/Zdrowiej-na-co-dzień

Chleb w folii.

W takim chlebie bardzo szybko rozwija się pleśń. I niestety zanim ją zobaczymy w postaci plam na chlebie, ona już będzie tam dużo wcześniej. Pleśń wytwarza bardzo groźne dla naszego zdrowia rakotwórcze mykotoksyny.

P.S. Najlepszym sposobem na przechowywanie chleba po zakupie jest trzymanie go w lnianym woreczku.

Kostki rosołowe

Pod postacią tych kosteczek kryje się sól, tłuszcze trans, substancje wzmacniające smak i zapach.

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie własnych kostek. Jest to bardzo proste i nie wymaga nakładu pracy. Wystarczy ugotowany rosół przelać do foremek na kostki lodu i zamrozić.

Maggi

Kiedyś podstawą tej przyprawy był wyciąg z lubczyku ogrodowego. Obecnie został zastąpiony niezwykle szkodliwym glutaminianem sodowym z dodatkiem soli, octu i cukru.

Zauważyłam u wielu osób wielką miłość do tego produktu. Sama kiedyś jej używałam, ale zrezygnowanie z niej było dla mnie bardzo proste. Zamiast maggi używam soli ziołowej. Zachęcam do pozbycia się maggi z domu, poczujecie prawdziwy smak potraw.

Puszkowane produkty

Do produkcji metalowych puszek stosuje się substancję bisfenol A (BPA). Jest to chemiczny związek organiczny z grupy fenoli. W niektórych krajach uznany jest za substancje niebezpieczną, np. Kanadzie. Jedne z pierwszych badań dotyczących poziomu bisfenolu A w organizmach osób spożywających jedzenie z puszki wykazały, że wystarczy przez 5 kolejnych dni jeść zupę z puszki, by poziom BPA zwiększył się o 1200 proc. Udowodniono, że BPA jest odpowiedzialny za zaburzenia endokrynologiczne, takie jak:

  • niepłodność (obu płci),
  • przedwczesne dojrzewanie,
  • nowotwory hormonozależne (rak piersi, gruczołu krokowego)
  • zaburzenia metaboliczne (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie)
  • zespół policystycznych jajników.

Przykłady zamienników:

Groszek w puszcze-> groszek mrożony

Przecier pomidorowy w puszce-> Przecier w szklanej butelce

Sól kuchenna

Zawiera antyzbrylacz:

  • żelazocyjanek potasu (E536)
  • żelazocyjanek sodu (E535)
  • żelazocyjanek wapnia (E538).

Pod wpływem silnych kwasów (także soku żołądkowego) oraz po podgrzaniu do temperatury 100 stopni Celsjusza może wydzielić się trujący cyjanowodór !

Kupuję sól bez antyzbrylaczy, konkretnie sól kłodawską.

Serki topione

Są bogate w dodatki takie jak:

  • Konserwanty
  • Emulgatory
  • Utwardzone tłuszcze roślinne

Chipsy

Co kryję się w chipsach ?

  • Ziemniaki- często chipsy robione są z tzw. pulpy ziemniaczanej, a nie z prawdziwych ziemniaków
  • Olej- zazwyczaj jest to olej słonecznikowy, który jest nieodporny na wysoką temperaturę, dlatego podczas smażenia powstają bardzo szkodliwe tłuszcze trans.
  • Sól- jest jej ogromna ilość. Już 100 g chipsów pokrywa 40 % zapotrzebowania na chlorek sodu.
  • Akrylamid- ten związek powstaje podczas poddawania produktów bogatych w skrobię bardzo wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia.

Liczne badania naukowe wykazały, że akrylamid działa neurotoksycznie, natomiast wpływ tego związku na proces nowotworzenia wykazano jedynie w badaniach na zwierzętach. Odnotowano mianowicie wzrost ryzyka zachorowania m.in. na nowotwór tarczycy, nadnerczy, sutka i macicy.

Uwaga ! Jest go również bardzo dużo w popularnych płatkach kukurydzianych, frytkach, krakersach, prażynkach, pieczywie chrupkim i kawie zbożowej.

Chińskie zupki

Jest to chemiczna mieszanka zawierająca mnóstwo soli, glutaminianu sodowego, tłuszczów trans, syntetycznych barwników i aromatów.