Witamina D – powszechny problem niedoboru. Aktualne rekomendacje i zalecane dawki

Obecnie szacuje się, że ponad miliard ludzi na całym świecie cierpi na niedobór witaminy D. Polskie publikacje wskazują, że może to dotyczyć nawet 90 % Polaków. Mimo, że od kilku lat bardzo dużo mówi się o witaminie D, wciąż duża część osób nie wie, lub ma wątpliwości dotyczące konieczności suplementacji, a także doboru odpowiedniej dawki. Ze względu na obserwowane poważne skutki niedoboru witaminy D m.in krzywicę u dzieci, osteomalacja (niedostateczna mineralizacja kości) i osteoporozę u osób dorosłych, zwiększoną zachorowalność na nowotwory różnego typu, cukrzycę typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane oraz schizofrenię – zadbanie o właściwy poziom witaminy D wydaje się być kluczowym dla naszego zdrowia.

Dlaczego mamy niedobory?

Niedobory witaminy D wynikają ze zbyt małej syntezy w skórze oraz niewielkiej jej zawartości w produktach spożywczych. Dodatkowo poprzez zmianę naszego charakteru pracy i stylu życia, obecnie większość czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, stąd nie mamy szans na ekspozycję skóry na słońce. Dlatego nawet w okresie letnim spora część osób ma niedobory witaminy D.  

ZAWARTOŚĆ WITAMINY D W POLSKICH PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH

PRODUKT         ZAWARTOŚĆ WITAMINY D         
węgorz świeży  1200 j.m./100 g
śledź marynowany  480 j.m./100 g
śledź w oleju 808 j.m./100 g
dorsz świeży  40 j.m./100 g
gotowany/pieczony łosoś  540 j.m./100 g
gotowana/pieczona makrela  152 j.m./100 g
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 j.m./100 g
żółtko jajka  54 j.m./żółtko
ser żółty 7,6–28 j.m./100 g
mleko krowie  0,4–1,2 j.m./100 ml
Synteza w skórze pod wpływem promieniowania
UVB – ekspozycja ramion i nóg przez 15 minut
na pełnym słońcu latem
2000-4000 j.m.

Czynniki wpływające na syntezę witaminy D

Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na nasilenie syntezy witamy D w organizmie jest szerokość geograficzna, pora roku oraz pora dnia. W okresie zimy w naszej szerokości geograficznej natężenie promieniowania uniemożliwia osiągnięcie wartości niezbędnej do wytworzenia witamy D w skórze. Jej synteza jest najbardziej aktywna między godziną 10 a 15 w okresie letnim. Ponadto w miarę starzenia się organizmu efektywność istotne się zmniejsza- nawet o 75 % u osób powyżej 70 roku życia. Kolejnym problemem jest fakt, że dużą popularnością cieszą się filtry przeciwsłoneczne, które stosuje się, aby zapobiec oparzeniom słonecznym i rozwojowi nowotworu skóry. Podczas, gdy już zastosowanie preparatu z filtrem SPF 8 ogranicza syntezę cholekalcyferolu aż o 95 %.

Główne przyczyny niedoborów

  • Niedostateczna synteza skórna z powodu położenia geograficznego Polski
  • Stałe przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach
  • Otyłość – witamina D gromadzi się w tkance tłuszczowej, co powoduje zmniejszenie jej stężenia w surowicy
  • Częste używanie filtrów przeciwsłonecznych
  • Utrudniona synteza skórna w podeszłym wieku
  • Leki stosowane w epilepsji, choroby nerek i marskość wątroby
  • Zaburzenia wchłaniania
  • Dieta wegetariańska i wegańska
  • Zaburzenia genetyczne

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D

Wskaźnikiem poziomu witamy D w organizmie jest 25- hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] i na jego podstawie możemy stwierdzić, czy ilość witamy D jest wystarczająca w naszym organizmie. Dlatego, aby ustalić odpowiednią indywidualną dawkę witaminy D niezbędne jest zbadania jej poziomu. Jeszcze do nie dawna jako optymalne stężeń 25 (OH) D3 wskazywano wartość 20 ng/ml. Natomiast aktualnie uważa się, stężenie powinno wynosić 40 ng/ml lub więcej.

Stężenie 25(OH)D ng/ml Terminologia
Do 9 Ciężki niedobór
10-20 Niedobór
21-30 Poziom suboptymalny
31-80 Poziom zalecany
81-100 Poziom wysoki, tolerowany przez organizm
Powyżej 100 Poziom zbyt wysoki, wskazane przerwanie suplementacji
Powyżej 200 Stężenie toksyczne

Grupy ryzyka niedoboru witaminy D – wskazania do oznaczenia 25 (OH)D w surowicy

Wiele jednostek chorobowych ma dodatkowy wpływ na zwiększony niedobór witaminy D. Poniżej lista, która wskazuje kiedy jest wskazane zbadanie poziomu witaminy D w surowicy ze względu na duże ryzyko występowania niedoborów.

Grupy zaburzeń Przykładowe rozpoznania
Zaburzenia narządów ruchu Krzywica, osteomalacja, osteoporoza, bóle kostne, deformacje kostne, wady postawy, nawracające złamania niskoenergetyczne, jałowe martwice kości
Zaburzenia gospodarki wapniowo–fosforanowe Zaburzenia kalcemii, kalciurii, fosfatemii, fosfaturii, hipofosfatazja i hiperfosfatazja
Przewlekłe leczenie niektórymi lekami Przewlekła kortykosteroidoterapia, leczenie ketokonazolem, lekami antyretrowirusowymi i przeciwdrgawkowymi
Zaburzenia trawienia i wchłaniania Zespoły zaburzeń trawienia i wchłaniania, mukowiscydoza, przewlekłe choroby zapalne jelit
Choroby wątroby Niewydolność wątroby, cholestaza, stan po przeszczepie wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD
Choroby nerek Niewydolność nerek, stan po przeszczepie nerki, kamica nerkowa, nefrokalcynoza
Choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego Nadczynność i niedoczynność przytarczyc, nadczynność i niedoczynność tarczycy, cukrzyca typu 1, somatotropinowa niedoczynność przysadki, anoreksja nervosa, autoimmunizacyjne zespoły wielogruczołowe
Zaburzenia rozwoju somatycznego Niskorosłość, wysokorosłość, otyłość, kacheksja
Opóźnienie rozwojowe Opóźnienie rozwoju psychoruchowego, upośledzenie umysłowe
Choroby układu nerwowego Mózgowe porażenie dziecięce, przewlekłe unieruchomienie, stwardnienie rozsiane, autyzm, padaczka, drgawki o nieustalonej etiologii, miopatia, dystrofia mięśniowa
Choroby alergiczne Astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry
Choroby autoimmunizacyjne Kolagenozy, reumatoidalne zapalenie stawów, autoimmunizacyjne choroby skóry, cukrzyca typu 1, choroba Hashimoto
Zaburzenia odporności Nawracające infekcje układu oddechowego, nawracające i przewlekłe stany zapalne w innych lokalizacjach
Choroby nowotworowe Choroby nowotworowe krwi, układu chłonnego i innych narządów, guzy nowotworowe i stan po leczeniu nowotworów
Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca
Choroby metaboliczne Cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, otyłość, zespół metaboliczny

Zalecane dawki profilaktyczne

Dawkowanie profilaktyczne uzależnione jest od wieku, masy ciała, pory roku, diety oraz trybu życia. Największe zapotrzebowanie mają osoby otyłe w każdej grupie wiekowej oraz seniorzy po 75 roku życia. Natomiast aktualnie podaż jednorazowych dawek uderzeniowych witaminy D w warunkach polskich nie jest zalecana. Poniżej aktualne wytyczne dla różnych grup wiekowych określone populacji polskiej.

Grupa wiekowa Dawka witaminy D3 na dobę
Wcześniaki, urodzone do 32 t.c. 800 IU
Wcześniaki, urodzone między 33-36 t.c. 400 IU
Noworodki 400 IU
Niemowlęta Do 6 m-s 400 IU, 6-12 m-s 400-600 IU
Dzieci (1-10 lat) 600-1000 IU
Dzieci (1-10 lat) z otyłością 1600-4000 IU
Młodzież (11-18 lat) 800-2000 IU
Młodzież (11-18) lat z otyłością 1600-4000 IU
Dorośli (19-65 lat) 800-2000 IU
Dorośli (19-65 lat) z otyłością 1600-4000 IU
Seniorzy 65-75 lat 800-2000 IU
Seniorzy 65-75 lat z otyłością 1600-4000 IU
Seniorzy (>75 lat) 2000-4000 IU
Seniorzy (>75 lat) z otyłością 4000-8000 IU
Ciąża i laktacja 2000 IU

Na podstawie: Rusińska A, Płudowski P, Walczak M i wsp. Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland – Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies – 2018 Update. Front Endocrinol 2018;9:246. DOI: 10.3389/fendo.2018.00246

Zalecane dawki witaminy D w leczeniu niedoboru na podstawie badania poziomu 25(OH)D w surowicy

W przypadku oznaczenia poziomu 25(OH)D i stwierdzenia niedoboru zalecane dawki są wyższe i dla osób dorosłych maksymalna dawka dobowa wynosi do 10 000 IU na dobę. Po dwóch miesiącach suplementacji należy ponownie zbadać poziom witaminy D.

Grupa wiekowa Dawka witaminy D3 na dobę
<1 miesiąca życia 1000 IU
1-12 miesiąc życia 1000-3000 IU
2-19 lat 3000-5000 IU
>19 lat 7000-10 000 IU

Płudowski P, Karczmarewicz E, Bayer M, Carter G, Chlebna-Sokół D i wsp. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Europe – recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynol Pol 2013;64(4):319–327

W terapii spersonalizowanej pacjentów dorosłych można rozważyć wykorzystanie wzoru, który pozwala na obliczenie dawki całkowitej. Następnie obliczoną w ten sposób dawkę należy podzielić na dawki codzienne lub tygodniowe, rozkładając leczenie na 2-3 miesiące.

CAŁKOWITA DAWKA TERAPII (IU) = 40 x (75 – stężenie 25(OH)D nmol/l* w surowicy pacjenta) x masa ciała (kg)

* przeliczanie jednostek stężenia 25(OH)D: nmol/l x 0.40 = ng/ml (ng/ml = ug/l); ng/ml x 2.50 = nmol/l

Niezbędna suplementacja

Niedobór witaminy D jest powszechny w populacji polskiej, a postępująca zmiana trybu życia i niska podaż witaminy D w diecie pogłębiają ten problem Niezależnie od wieku, niedobór witaminy D jest wiązany ze znacznym wzrostem ryzyka rozwoju wielu chorób oraz wielu negatywnych skutków zdrowotnych. Dlatego właściwy poziom jej poziom jest warunkiem zachowania zdrowia, a badanie jej poziomu powinno być standardem profilaktyki zdrowia. W okresie od października do kwietnia suplementacja profilaktyczna w każdej grupie wiekowej jest obowiązkowa, a w okresie letnim po zbadaniu poziomu i stwierdzeniu niedoboru. Na podstawie poziomu należy dobrać odpowiednią dawkę. Następnie po dwóch miesiącach wskazane jest powtórne oznaczenie, aby sprawdzić, czy dawka jaką stosujemy jest odpowiednia czy należy ją zmienić na wyższą lub niższą.

Bibliografia:

  1. A. Rusińska, P. Płudowki, M. Walczak i wsp. ; ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D –NOWELIZACJA 2018r.; „POSTĘPY NEONATOLOGII” 2018;24(1)
  2. Z. Bartoszewicz, A. Kondarcka i wsp.; Czy umiemy wiarygodnie mierzyć stężenia klinicznie ważnych metabolitów witaminy D? Problemy i ich konsekwencje; „Endokrynologia Polska”; Tom/Volume 64; Zeszyt edukacyjny II/Education supplement II/2013
  3. C. Tukaj; Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia; ” Postepy Hig Med Dosw.” (online), 2008; 62: 502-510