Masło vs. margaryna – co wybrać? Do tej pory przeglądając czasopisma różnego typu oraz strony internetowe i wypowiedzi niektórych ekspertów żywienia, ku mojemu zdziwieniu ciągle napotykam się na artykuły, w których porównuję się masło i margarynę poprzez wymianę ich zalet i wad. Kiedyś w bardzo zamierzchłych czasach również zastanawiał mnie ten fakt i nie byłam pewna który z tych produktów jest lepszy. Mimo, że wtedy nie miałam wiedzy, którą dziś posiadam, aby sama to ocenić, wpadła mi w ręce książka, w której zdanie mówiące o tym, że masło jest produktem naturalnym a sztucznie wytworzonym, co rozstrzyga odwieczny dylemat, że to właśnie masło, jako produkt naturalny jest lepsze dla naszego organizmu. Wydawało by się, że to tak proste zdanie, a mnie ostatecznie przekonało do jedynej i słusznej opinii
Kiedyś zapytałam znajomej mi osoby, która wychowała się na wsi i na mleku „prosto od krowy” dlaczego je margarynę, usłyszałam, że masło jest za tłuste. Zaczęłam się zastanawiać jak to możliwe, że taka osoba, teraz wybiera produkt, który jest sztucznym wytworem przemysłu olejarskiego. Z moich obserwacji m.in. zawartości sklepowych koszyków oraz analizy diety moich pacjentów podczas pierwszej konsultacji wynika, że nadal margaryna to bardzo chętnie wybierany produkt. Wydaje mi się, że reklamy przemysłu olejarskiego, wypowiedzi tzw. ekspertów oraz ciągły brak czasu na weryfikację doprowadziły, że większość osób wierzy bezkrytycznie w to, że margaryna jest zdrowsza od masła. Uważam, że poza niską ceną margaryna nie ma nic do zaoferowania. Co więcej wyrządza w naszym organizmie wielkie szkody.
Margaryna jest mieszanką tłuszczów roślinnych poddanych procesowi sztucznego utwardzania i uwodornienia, w trakcie którego formują się niebezpieczne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych. Najwięcej ich powstaje w tzw. margarynach twardych, a mniej ich jest w margarynach kubkowych do smarowania (czym chwalą się producenci a „eksperci” podają za argument, aby przekonać o nieszkodliwości tych produktów), co nie zmienia faktu, że nadal są i mimo, że w małej ilości spożywane regularnie szkodzą naszemu zdrowiu. To właśnie tłuszcze trans są główną przyczyną chorób dietozależnych tj. otyłości, cukrzycy, miażdżycy, schorzeń neurologicznych i uwaga nowotworów. W jaki sposób to się dzieje?
Tak w małym skrócie wygląda wpływ margaryn na nasze zdrowie. Ale nie zapominajmy, że izomery trans to nie tylko widoczna gołym okiem margaryna.
Poniżej lista zawierająca tylko niewielka część przykładowych produktów z zawartością tłuszczów trans:
źródło: Zdzisław Kochan, Joanna Karbowska, Ewa-Babicz Zielińska, Trans-kwasy tłuszczowe w diecie – rola w rozwoju zespołu metabolicznego, „Postępy higieny i medycyny doświadczalnej”.
Masło jest produktem w 100% naturalnym. Dostarcza witamin A, D, E w formie naturalnej. Tłuszcz mleczny jest najlepiej przyswajalny ze wszystkich znanych nam tłuszczów spożywczych.
Jeżeli o szczegółowy skład masła to:
Potwierdzeniem szkodliwości wszelkich tłuszczów trans jest to, że już w 2015 r. Amerykańska Agencja Ds. Żywności i Leków (FDA) uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu trzech lat muszą zostać wycofane. Dlaczego więc w Polsce margaryny nadal nie zostały wycofane, a wręcz przeciwnie zachęca się do ich spożywania jako zdrowy wybór? Możemy się tego domyślić.
PAMIĘTAJMY! Omijajmy wszelkie margaryny szerokim łukiem. Dla swojego zdrowia.
Bibliografia:
Nasze bakterie „nie lubia się” z lekami. Większość z nas wie, że antybiotyki niszczą dobre…
Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Obecnie bardzo często jest pierwiastkiem…
Dieta w chorobie nowotworowej piersi ma ogromne znaczenie. Pozytywnie wpływa na jakość życia, wydolność organizmu…
Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach. Razem z glukozą (glukoza + fruktoza…
W diagnostyce insulinooporności oprócz wskaźnika HOMA – IR o którym pisałam w poprzednim wpisie -…
Insulinooporność to schorzenie, którego istotą jest oporność komórek na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany…