Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 należą do tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm nie może syntetyzować i które muszą być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. W organizmie pełnią szereg funkcji, mają fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia, stąd ich niedobór związany jest z występowaniem wielu chorób.
Prekursorem rodziny omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA), który występuje w m.in. oleju lnianym, orzechach włoskich. Kwas alfa-linolenowy musi zostać przekształcony za pomocą enzymów do aktywniejszych biologicznie kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwas dokozaheksaenowego (DHA). Jednak kwas ALA nie może być traktowany jako ekwiwalent metaboliczny EPA i DHA omega-3 ponieważ aktywność enzymów, które biorą udział w przemianach zależne jest od różnych uwarunkowań metabolicznych i nie zawsze jest możliwe. Również przy niedoborach cynku, magnezu, witaminy B6, a także przy zaburzeniach sekrecji insuliny oraz stosowaniu leków przeciwzakrzepowych aktywność enzymów jest w znacznym stopniu ograniczona. Przemiany kwasu ALA w organizmie człowieka hamowane są też przez nadmiar pochodzących z olejów roślinnych kwasów tłuszczowych Omega-6. Niezależnie od tego aktywność enzymów jest również hamowana przez wszechobecne w diecie sztuczne izomery trans kwasów tłuszczowych (margaryny, tłuszcze piekarnicze, zobacz https://ewajakubiec.pl/maslo-vs-margaryna/
Dlatego olej lniany, orzechy- bogate w ALA, nie mogą być alternatywnym źródłem EPA i DHA. Jedynym rzeczywistym źródłem kwasów EPA i DHA jest tłuszcz pochodzący z ryb, owoce morza i glony morskie.
Największy poziom DHA notuje się w siatkówce (ok. 22%), korze mózgu i spermie (po ok. 14%), erytrocytach i śledzionie (po ok. 4%), wątrobie i mięśniach (po ok. 2%) i innych.
Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych, z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego. Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. W dużym stopniu odpowiadają za sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację, uwagę i kreatywność. Ochraniają centralny system nerwowy i łagodzą wiele chorób neurologicznych. Dodatkowo: polepszają samopoczucie poprzez zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na nasze samopoczucie, pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszych, oraz zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i demencji.
DHA stanowi do 60 % sumy kwasów tłuszczowych w fosfolipidach neuronów i odgrywa kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, zachodzącym podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie Największy przyrost DHA w mózgu obserwuje się w okresie życia płodowego i przez pierwsze dwa lata życia dziecka. Zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet powoduje skrócenie trwania ciąży i niską masę urodzeniową dzieci. Niedobór DHA u niemowląt przyczynia się także do obniżenia ostrości widzenia i zdolności uczenia się w wieku późniejszym, a w ekstremalnych przypadkach może zaburzać proces mielinizacji komórek nerwowych i sprzyjać powstawaniu pewnych niedorozwojów umysłowych.
Kwasy Omega 3 są niezmiernie potrzebne do prawidłowego rozwoju oka, dlatego ich niedobór może powodować poważne wady wzroku. Chronią komórki nerwowe w oku, nie dopuszczając do zwyrodnienia plamki żółtej (głównej przyczyny utraty wzroku przez osoby starsze). Ponadto są nieodzowne w leczeniu zespołu suchego oka.
W wyniku badań wśród grenlandzkich Eskimosów autorzy zaobserwowali praktycznie brak występowania miażdżycy i bardzo małą zapadalność na inne choroby układu krążenia, a także łuszczycę, choroby alergiczne i choroby nowotworowe w tej populacji, w porównaniu do mieszkańców Danii. Co ciekawe, dieta Eskimosów jest tradycyjnie bardzo bogata w tłuszcze zwierzęce i cholesterol, a także nie zawiera warzyw i owoców, co uważa się za główne dietetyczne czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Stwierdzono, że zaobserwowane efekty zdrowotne związane były z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA w diecie wynikającym z dużego spożycia ryb i ssaków morskich.
Wskaźnik | Europa i USA % | Japonia % | Eskimosi % |
Kwas arachidonowy ARA Omega-6 | 26 | 21 | 8,3 |
Kwas eikozapentaenowy EPA Omega-3 | 0,5 | 1,6 | 8 |
Stosunek kwasów Omega- 6 do Omega-3 | 50 | 1,6 | 1 |
Śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych % | 45 | 12 | 7 |
Naturalnym źródłem EPA i DHA są tłuste ryby morskie tj. m.in. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk. Natomiast źródłem kwasu alfa-linolenowego są: siemię lniane, orzechy włoskie, pestki winogron, kiełki pszenicy, olej krokoszowy, olej rzepakowy, zielone warzywa liściaste.
Co ciekawe, ryby również nie syntetyzują omega-3, a jedynie je gromadzą, pierwotnym źródłem EPA i DHA jest plankton i algi morskie.
Najnowsze badania sugerują, że bezpieczniejszym źródłem omega-3 niż ryby są preparaty farmakologiczne zawierające oczyszczone i wysoko skoncentrowane EPA i DHA. W rybach, oprócz EPA i DHA, gromadzą się również rtęć, dioksyny i polichlorowane bifenyle, których źródłem jest zanieczyszczona woda. Jak wykazano, związki te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kwas DHA występuje także w mleku matek i jajach.
Zalecane spożycie EPA i DHA wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalono na co najmniej 200 mg dzienne. Optymalny poziom spożycia EPA i DHA jest jednak znacznie wyższy i wynosi ok. 1 g dziennie, a w grupach osób podwyższonego ryzyka: chorób krążenia, nowotworowych, autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych – ok. 1,5 g dziennie. Niestety w większości krajów, gdzie dominuje dieta typu zachodniego spożycie EPA i DHA jest poniżej nawet zalecanego minimum
Bibliografia
1. Wojciech Kolanowski FUNKCJE I PRZEMIANY METABOLICZNE WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Kierownik: prof. dr hab. W. Przybylski
2. KATARZYNA MARCINIAK-ŁUKASIAK ROLA I ZNACZENIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35
3. Ewa Materac, Zbigniew Marczyński, Kazimiera Henryka Bodek, ROLA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I OMEGA-6W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 2, str. 225 – 233
4. G.Cichosz, H.Czeczot, RZEKOMO ZDROWE TŁUSZCZE ROŚLINNE , poL.Merk.Lek.,2011, XXXXI, 184,239
Nasze bakterie „nie lubia się” z lekami. Większość z nas wie, że antybiotyki niszczą dobre…
Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Obecnie bardzo często jest pierwiastkiem…
Dieta w chorobie nowotworowej piersi ma ogromne znaczenie. Pozytywnie wpływa na jakość życia, wydolność organizmu…
Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach. Razem z glukozą (glukoza + fruktoza…
W diagnostyce insulinooporności oprócz wskaźnika HOMA – IR o którym pisałam w poprzednim wpisie -…
Insulinooporność to schorzenie, którego istotą jest oporność komórek na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany…