Chociaż ocet jabłkowy jest coraz bardziej znany, wciąż mało osób posiada go w swojej kuchni. Wszystkich jego zalet nie sposób wymienić, możemy go używać wewnętrznie jak i zewnętrznie. W mojej kuchni obecny już od kilku lat, natomiast w tym roku po raz pierwszy przygotowuję go samodzielnie. Przepis podam na końcu wpisu.
Ocet jabłkowy zawiera:
Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów. Zwiększa objętość włosów i nadaje im połysk oraz przeciwdziała ich wypadaniu. Bardzo dobrze sprawdza się też w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz ze zmarszczkami jako tonik.
Ocet jabłkowy stosujemy wyłącznie po rozcieńczeniu z wodą. Na pół szklanki wody dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego i pijemy na 15-20 minut przed głównymi posiłkami.
Powinien być niepasteryzowany i niefiltrowany. Najlepiej ekologiczny. Jeden z najpopularniejszych na naszym rynku jest Voelkel niemieckiej firmy Demeter, który spełnia powyższe wymagania. Można też przygotować ocet samodzielnie. Poniżej podaję przepis.
Składniki:
2 kg jabłek ekologicznych
2 litry przegotowanej wody
100 ml dowolnego miodu
Przepis:
Ocet jabłkowy jest przeciwwskazany dla osób z chorobą wrzodową oraz dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie można również przesadzać z jego ilością, aby nie podrażnić błony śluzowej żołądka. Należy również pamiętać, że zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie może być stosowany tylko po rozcieńczeniu z wodą.
Nasze bakterie „nie lubia się” z lekami. Większość z nas wie, że antybiotyki niszczą dobre…
Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Obecnie bardzo często jest pierwiastkiem…
Dieta w chorobie nowotworowej piersi ma ogromne znaczenie. Pozytywnie wpływa na jakość życia, wydolność organizmu…
Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach. Razem z glukozą (glukoza + fruktoza…
W diagnostyce insulinooporności oprócz wskaźnika HOMA – IR o którym pisałam w poprzednim wpisie -…
Insulinooporność to schorzenie, którego istotą jest oporność komórek na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany…