Categories: Ogólna

Cukier

Czy wiecie, że, aby zmetabolizować cukier nasz organizm musi zużyć
z własnych zapasów witaminy z grupy Bzwiązki mineralne takie jak wapń, cynk, magnez oraz chrom.  Dlatego częste spożywanie produktów zawierających dodany cukier np. słodycze, ciasta, napoje słodzone zubaża nasz organizm w podane witaminy i minerały, co może powodować nerwowość, zmęczenie, niestrawność i zaparcia.

Jeżeli codziennie musisz wypić kilka kaw, aby móc normalnie funkcjonować, zastanów, się czy może Twoja dieta jest zbyt bogata w cukier i być może to jest przyczyną mniejszej ilości energii w ciągu dnia…

Jak to zrobić? Najlepiej prowadzić przez co najmniej 7 dni dzienniczek w którym zapiszemy wszystkie produkty, które zawierają cukier dodany np. słodycze, ciasta, słodzone napoje oraz ilość łyżeczek cukru dodawanego do kawy, herbaty oraz potraw.

Jeżeli produkty słodzone pojawiają się częściej niż 2 razy w tygodniu i/lub codziennie dosładzamy lub pijemy gotowe słodzone napoje możemy mieć pewność, że ilość cukru w diecie jest zbyt duża.

Co zrobić w takiej sytuacji? Jeżeli cukier jest częścią Twojej codziennej diety pierwszym krokiem jest stopniowe zmniejszanie ilości dni w tygodniu w którym go spożywasz. W ten sposób będzie Ci łatwiej ponieważ całkowite wykluczenie go z diety od razu najczęściej kończy się niepowodzeniem.

Ewa Jakubiec

Recent Posts

Dysbioza mikroflory jelit – jakie leki wpływają na jej rozwój?

Nasze bakterie „nie lubia się” z lekami. Większość z nas wie, że antybiotyki niszczą dobre…

2 lata ago

Magnez

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Obecnie bardzo często jest pierwiastkiem…

2 lata ago

Dieta w chorobie nowotworowej piersi

Dieta w chorobie nowotworowej piersi ma ogromne znaczenie. Pozytywnie wpływa na jakość życia, wydolność organizmu…

2 lata ago

Fruktoza a insulinooporność

Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach. Razem z glukozą (glukoza + fruktoza…

3 lata ago

Diagnostyka insulinooporności cz.2 – Krzywa glukozowo-insulinowa

W diagnostyce insulinooporności oprócz wskaźnika HOMA – IR o którym pisałam w poprzednim wpisie -…

3 lata ago

Diagnostyka insulinooporności cz.1 – wskaźnik HOMA – IR

Insulinooporność to schorzenie, którego istotą jest oporność komórek na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany…

3 lata ago