Czy wiecie, że, aby zmetabolizować cukier nasz organizm musi zużyć
z własnych zapasów witaminy z grupy B i związki mineralne takie jak wapń, cynk, magnez oraz chrom. Dlatego częste spożywanie produktów zawierających dodany cukier np. słodycze, ciasta, napoje słodzone zubaża nasz organizm w podane witaminy i minerały, co może powodować nerwowość, zmęczenie, niestrawność i zaparcia.
Jeżeli codziennie musisz wypić kilka kaw, aby móc normalnie funkcjonować, zastanów, się czy może Twoja dieta jest zbyt bogata w cukier i być może to jest przyczyną mniejszej ilości energii w ciągu dnia…
Jak to zrobić? Najlepiej prowadzić przez co najmniej 7 dni dzienniczek w którym zapiszemy wszystkie produkty, które zawierają cukier dodany np. słodycze, ciasta, słodzone napoje oraz ilość łyżeczek cukru dodawanego do kawy, herbaty oraz potraw.
Jeżeli produkty słodzone pojawiają się częściej niż 2 razy w tygodniu i/lub codziennie dosładzamy lub pijemy gotowe słodzone napoje możemy mieć pewność, że ilość cukru w diecie jest zbyt duża.
Co zrobić w takiej sytuacji? Jeżeli cukier jest częścią Twojej codziennej diety pierwszym krokiem jest stopniowe zmniejszanie ilości dni w tygodniu w którym go spożywasz. W ten sposób będzie Ci łatwiej ponieważ całkowite wykluczenie go z diety od razu najczęściej kończy się niepowodzeniem.
Nasze bakterie „nie lubia się” z lekami. Większość z nas wie, że antybiotyki niszczą dobre…
Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Obecnie bardzo często jest pierwiastkiem…
Dieta w chorobie nowotworowej piersi ma ogromne znaczenie. Pozytywnie wpływa na jakość życia, wydolność organizmu…
Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach. Razem z glukozą (glukoza + fruktoza…
W diagnostyce insulinooporności oprócz wskaźnika HOMA – IR o którym pisałam w poprzednim wpisie -…
Insulinooporność to schorzenie, którego istotą jest oporność komórek na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany…